Sedella Vinos in Andalusië

sedella wines andalucia architecture

Dat Spanje een land met schitterende wijnen is, is al lang geen geheim meer. Dat er zich op een verlaten bergtop te midden van de Andalusische natuurpracht een uniek, kleinschalig wijnhuis bevindt met de naam Sedella – zoals het gelijknamige dorpje waar het gelegen is – is wellicht minder geweten. Wij trokken naar deze verborgen, ultramoderne architecturale parel om er te ontdekken, te proeven en te genieten.

Sedella – de streek en het wijnhuis

Magnifieke kronkelweggetjes brengen je op een half uur rijden van de badplaats Torre del Mar naar het dorpje Sedella. De wandelroutes kenmerken zich door spectaculaire plantengroei, rondvliegende arenden en lokale berggeiten. Je geniet er zowel van het uitzicht op de zee als op de bergen (waar tijdens bepaalde periodes zelfs sneeuw ligt op de top). Allemaal is het adembenemend mooi. Tegelijkertijd is het een plek om op adem te komen. Een plaats waar de Andalusische gastvrijheid, de Spaanse zon en de heerlijk, eenvoudige keuken ervoor zorgen dat je in geen tijd de meeste dagdagelijkse beslommeringen vergeet. Vlak voor je het dorp binnenrijdt, brengt een steil pad je naar de de top van de berg waar het wijnhuis Sedella gebouwd is.

sedella wines andalucia location

De bezieler van Sedella Vinos is Lauren Rosillo. Met zijn jarenlange ervaring in wijnbouw en oenologie in de rol van technisch directeur voor verschillende Spaanse premium wijnen in andere regio’s (waaronder Rioja, Rueda, La Mancha, and Guipúzcoa), voelde Lauren het kriebelen om te starten met een eigen project. Het resultaat is Sedella Vinos, waar hij zijn succesvolle formule voor het maken van wijn – m.n. Terroir + Technique + Task (TTT) – toepast.

sedella wines andalucia architecture

Sedella’s uniek concept

Het bijzondere design van het gebouw maakt het wijnhuis echt uniek. Te midden van de bergen en de wijnstokken staat een ultramodern ontwerp van de Madrileens architect Paco Varela. Hoewel het heel strak en hedendaags is, zorgen de witte kleuren en de gebruikte materialen ervoor dat het toch perfect bij de traditionele architectuur past die zo typerend is voor deze streek. De plek straalt enerzijds rust en harmonie uit. Anderzijds is ze ontzettend klassevol en prikkelt ze de zintuigen.  

sedella wines andalucia interior

sedella wines andalucia interior

In het achterste gedeelte van het pand wordt de wijn effectief geproduceerd door beroep te doen op hedendaagse technologie. Tegelijkertijd worden de traditionele processen voor het maken van natuurwijnen aangewend. Vandaar dat er ook een ruimte voorzien is waar de wijnen – al naargelang het type – kunnen rijpen op nieuwe Franse eiken vaten of op vaten van klei of beton. Tot slot is er een aangenaam terras en een gezellige zitruimte waar de wijnen gedegusteerd kunnen worden.

sedella wines andalucia interior wine

sedella wines andalucia interior wine

Wijngaard met oude wijnstokken

De wijngaard zelf bestaat uit oude wijnstokken die geworteld zijn in steile hellingen van leisteen. Zijn persoonlijkheid ontleent de wijn aan de combinatie van het klimaat, de bodem en de plant. Zo zorgen de hoogte van het terrein, de geografische ligging (vlakbij de zee en de omringende natuurparken) en het hergebruik van oude Romé en Grenache rassen voor eigenheid en karakter. Antonio en Rafael zijn met hun jarenlange ervaring intussen bedreven in de cultivatie van deze traditionele wijn, wat vaak een huzarenstukje is door de het gebruik van oude technieken (zoals trekdieren en Romeinse ploegen) op een terrein met een hellingshoek van wel soms wel 45%.

sedella wines andalucia architecture

Wijnen proeven bij Sedella

Na een boeiende rondleiding en kennismaking met Lauren, is het tijd om te proeven. Op zich al fijn dat dit kan, want met een totale productie van slechts 8000 flessen per jaar is Sedella wijn schaars en waardevol.

sedella wines andalucia interior

Na in 2006 met de wijnbouw op dit terrein gestart te zijn, produceerde Sedalla Vinos pas in 2008 een eerste reeks flessen van een en dezelfde soort. Lauren licht toe: “Aangezien we volledig natuurlijk en zonder pesticiden willen werken, hebben we twee jaar de tijd genomen om de bodem de mogelijkheid te geven om zich te zuiveren. Intussen konden wij het terrein en de productie beter leren kennen om ze te kunnen optimaliseren tegen 2008.”

Vandaag hebben we drie wijnen bij Sedella. Om te beginnen is er een jonge rode wijn, gerijpt op vaten in klei en beton. Verder hebben we een rode premium full blend wijn, gerijpt op eiken vaten. Tot slot is er een witte muskaatwijn. Het is overigens de bedoeling om binnenkort ook een droge witte wijn te produceren, zodat het aanbod nog completer is.

sedella wines andalucia red white wine

Wij zijn enorme fan van de witte muskaatwijn, omwille van het speelse, zachte en elegante karakter. Het is een subtiel zoete wijn met veel finesse.

Hun topper is de rode premium wijn die gemaakt wordt van 100-jarige Romé en Grenache wijnstokken. De wijn mag zo’n 16 à 20 maanden rijpen in nieuwe Franse eiken vaten. De wijn heeft een diepe kleur, hoge intensiteit, violet op de randen en dichte tranen. De aroma’s doen denken aan de natuurlijke omgeving, met toetsen van jodium, mediterrane bossen en rood fruit.  Het is een frisse, complexe en zachte wijn. Lauren raadt trouwens aan om enkele flessen te bewaren, omdat ze doorheen de tijd nog extra karakter en eigenheid krijgen.

Liefde voor wijn en streek

Sedella Vinos is een wijnhuis dat een setting met hedendaags design en natuurpracht, combineert met innovatieve ambachtelijke productieprocessen en zorgvuldig gekozen oude wijnstokken. Elke fles van Sedella Vinos bevat meer dan wijn. Je proeft er eveneens de passie, het werk en de liefde voor het vak in. Dat alles wordt helemaal duidelijk als je praat met Lauren Rosillo, de bezieler van het project en wijnexpert en -lover in hart en nieren. Reden te meer om Sedella te bezoeken voor een rondleiding en natuurlijk voor een proeverij. Want zien – of was het nu proeven – is geloven.

sedella wines andalucia location

Praktisch

Sedella Vinos, Axarquía, Costa del Sol – Málaga, Spanje | info@sedellavinos.com | +34 687 463 082 | www.sedellavinos.com | Facebook | Twitter | Instagram | Sedella Blog

 

You Might Also Like