Op wijncursus met de Wine & Spirit Education Trust (WSET)

Wijn is een vorm van ambacht en kunst, die je steeds beter kan waarderen naarmate je er meer over te weten komt. De ideale manier daarvoor is de internationaal erkende WSET-opleiding die inzicht biedt in de voornaamste wijnstijlen, – regio’s en -proeftechnieken. Ook food & wine pairing, een kennismaking met sterke dranken en likeuren en advies rond het bewaren en serveren van wijn komen in de cursus aan bod. Wij gaan de uitdaging aan om onze wijnkennis bij te spijkeren en volgen binnenkort de WSET-opleiding bij WineWise. We presenteren graag al een voorsmaakje.

Op wijncursus met de Wine & Spirit Education Trust (WSET)

Geen godendrank die mooier gevoelens oproept dan wijn. Zonder veel moeite leg je meteen de associatie met dat heerlijke glas op dat prachtige terras in het zuiden, die onvergetelijke avond in goed gezelschap of die verrassende pairing in dat geweldige restaurant. Hoe komt het nu dat we wijn zo bijzonder vinden, zou je je kunnen afvragen. Wel, wij zijn van mening dat wijn een vorm van kunst is en kunst beroert nu eenmaal de gemoederen. De combinatie van de eigenheid van de natuur, de ambacht van de productie en de creatieve interpretatie van de wijnmaker, maakt de wereld der wijnen ongelooflijk boeiend. Maar om een kunstvorm ten volle te kunnen waarderen is het van belang om er voldoende kennis van te hebben. Daarom vonden we het hoogtijd om ons te laten onderdompelen in de wondere wereld van de wijn aan de hand van een cursus bij de Wine & Spirit Education Trust (WSET), een van ‘s werelds meest gerenommeerde en gewaardeerde opleidingen.

Opgericht in 1969 is het Wine & Spirit Education Trust (WSET) de grootste internationale verstrekker van opleidingen inzake wijn en sterke dranken, met een aanbod voor zowel beginnende wijnliefhebbers als experts en professionelen. De cursussen zijn beschikbaar in meer dan 70 landen en in 15 talen. Vorig jaar namen er meer dan 94.822 kandidaten deel aan een WSET-opleiding en over de tijd heen hebben al meer dan een half miljoen mensen hun diploma’s bij de WSET behaald.

Kennis als basis voor ervaring

Waarom nu de keuze voor de WSET? Voor ons persoonlijk is het de ideale manier om aan de fundamenten te werken. Net als een moderne danser(es) alle baat heeft bij een degelijke klassieke balletopleiding of als een hedendaagse chef die toch de basisprincipes van de Franse keuken dient te beheersen om zijn moderne interpretaties extra smaakvol te kunnen bereiden, is het noodzakelijk om eerst meer te weten te komen over wijnstijlen, -regio’s en -productietechnieken vooraleer je deze kennis creatief en vrij kan toepassen. De kwalificaties van de WSET gelden internationaal als dé standaard voor wijnkennis, dankzij het educatief model waar het op gebaseerd is. Zeker wie in de wijnsector aan de slag wil, is gebaat met een WSET-opleiding. Die biedt namelijk inzicht in de voornaamste productvariëteiten, de diverse productietechnieken, de impact van het klimaat op de smaak en de wijze waarop wijnen op een professionele manier geproefd dienen te worden aan de hand van de WSET Systematic Approach to Tasting.

Van beginner tot professional

Instappen in het WSET-model kan op verschillende niveaus, zowel online als via lokale aanbieders van de cursus. Wij sluiten in november aan bij de opleiding van WineWise, die onder leiding van de gekende wijnexperte Sybille Troubleyn als enige erkende WSET-aanbieder in België, op regelmatige basis cursussen inricht in Antwerpen, Gent en Brussel. Meer info over de niveaus en de locaties is te vinden op de website van de WSET.

In de WSET Level 1 Award in Wines leer je als beginner de voornaamste wijnstijlen kennen aan de hand van hun uiterlijk, geur en smaak, wat meteen inzicht biedt in de factoren die de smaak en de aroma’s beïnvloeden. Bovendien krijg je een handig systeem aangereikt om de smaken op een accurate wijze te beschrijven aan de hand van de WSET’s Systematic Approach to Tasting. Wanneer je de belangrijkste karakteristieken als zuurte, zoetheid en tannines kan identificeren, krijg je de kans om te leren hoe je zoete, zoute, pikante, zure en vettige etenswaren optimaal kan combineren met bepaalde types van wijn. Ook wordt er dieper ingegaan op de ideale bewaar- en serveerwijzen voor verschillende wijnen.

In de WSET Level 2 Award in Wines and Spirits wordt de kennis verdiept inzake wijnproductie, druivenrassen, wijnregio’s en de rol van het klimaat. De diverse wijnstijlen en de belangrijkste classificaties en bijhorende terminologie komen hier aan bod. Verder biedt dit opleidingsniveau meer inzicht in de principes rond food & wine pairing en wordt er een basisoverzicht van de voornaamste categorieën van sterke dranken en likeuren toegelicht.  

Elk niveau van de WSET-opleiding wordt afgerond met een examen en een certificaat, dat naast een internationale erkenning ook toegang geeft tot het volgende niveau van de wijnstudies.

Praktische informatie

Zin om zelf een cursus bij de WSET te volgen? Neem dan een kijkje op hun website voor meer info over de mogelijkheden of laat je alvast inspireren op de WSET-pagina’s op Facebook en Instagram.

Wij hebben de komende weken en maanden alvast heel wat leuke wijntips voor jullie in petto, met dank aan de WSET. Ook delen we graag onze ervaringen met het volgen van de opleiding bij WineWise. Stay tuned voor een mooie portie wijnnieuws dus!

You Might Also Like