Eten smaakt zoveel lekkerder als het met liefde is klaargemaakt. Niets zo goed als de keuken van el padre én la madre. Zeker als hun cooking- en plating skills van gastronomisch niveau zijn en hun gerechtjes overlopen van creativiteit. Dát is wat je proeft je bij Restaurante Casa Piolas in Algarinejo in Spanje.
Olijfbomen, kronkelbaantjes en natuurpracht
Casa Piolas bevindt zich een klein dorpje in de heuvels van Andalusië. Tussen Cordoba, Granada en Malaga, in dé streek van de olijfolie, brengen ellenlange kronkelbaantjes door het prachtige landschap je tot in Algarinejo. Toen we stilaan begonnen te twijfelen of dit restaurant wel bestond en we niet hopeloos verloren gereden waren, voerden een paar smalle, steile straatjes ons naar het hart van dit pittoreske stadje. Buiten het feit dat de eindbestemming Casa Piolas een echte aanrader is, is de weg naar de locatie op zich al de moeite waard. Zo’n mooie omgeving!
Welkom thuis bij Casa Piolas
De ontvangst is hier ongelooflijk warm en hartelijk. Hier ben je thuis. Je voelt je meteen welkom. Via de bar, waar je van tapas, wijn en andere eenvoudige lekkernijen kan geniet, loop je verder tot in het restaurantgedeelte van Casa Piolas. Dat is allesbehalve standaard en verraadt meteen dat hier creatieve geesten aan het roer staan. Hoewel het interieur vrij sober is, zorgen kleine elementen voor een speels en gezellig karakter. Zo zijn de muren aangekleed met diverse schilderijen, vinden we op tafel vintage kaarsenhouders en zijn er onderleggers voor de borden voorzien die gemaakt zijn van oude vinylplaten. Tegelijkertijd herinneren klassieke stoelen en wit tafellinnen je er aan dat Casa Piolas een zaak is waar veel traditie in zit. Toch maakt het geheel duidelijk dat je hier op de juiste plek bent voor een fine dining ervaring, zonder dat het stroef of stijf hoeft te zijn.
Creatieve chef en keuken
De bezielers van de zaak zijn chef José Caracuel Gamez en zijn vrouw Teresa. Waar zij voor staan is een lokale aanpak die bruist van creativiteit, traditie en kwaliteit. “Onze geschiedenis wordt weerspiegeld in de manier waarop we koken”, aldus Teresa. Het restaurant is namelijk al vier generaties lang een vaste waarde in de streek. Hoewel José Caracuel en zijn vrouw er vandaag niet voor terugdeinzen om gedurfde, onbekende smaken op het bord te toveren, blijven ze ten allen tijde trouw aan de erfenis van de ouders en grootouders die hen de knepen van het vak geleerd hebben.
Op de vraag of het behalen van een Michelin-ster één van hun ambities is, antwoordt Teresa met een glimlach. “Natuurlijk zou het fijn zijn om zo’n bekroning te krijgen. Maar we vinden het al geweldig dat mensen van heinde en ver de weg naar deze plek vinden lovende recensies geven op sites als Tripadvisor. Wij blijven intussen onze creativiteit in de keuken verder exploreren en willen onze gasten zoveel mogelijk verwennen.”, aldus de vrouw des huizes.
Slow food
Het menu bij Casa Piolas vertrekt vanuit de ‘Slow Food’ filosofie, die in Carlo Petrini in 1986 actief begon te verdedigen, als reactie tegen de cultuur van ‘fast food’. Het concept legt sterk de nadruk op de promotie en het gebruik van regionale producten en traditionele voedingsmiddelen, die gemaakt zijn met respect voor de mens en de natuur. Bovendien is gastronomisch genieten een sociaal gegeven. Wie samen met vrienden of familie aan tafel zit, beleeft de culinaire ervaring immers een pak intenser. Kortom, de slow food beweging breekt met de hedendaagse trends, waarbij alles snel en gemakkelijk moet zijn. Hier draait het om écht en doorgedreven genieten op een duurzame manier. Bij Casa Piolas werken ze dan ook zoveel mogelijk met producten uit de regio. Die worden gehaald bij mensen met een verregaande know-how met wie het team een persoonlijk en vertrouwelijk contact heeft. Zo hebben ze bijvoorbeeld een eigen olijfolie in samenwerking met Orodeal.
De ultieme gastronomische ervaring bij Casa Piolas is het degustatiemenu. De beleving wordt in de eerste plaats uitgedrukt in tijd en pas daarna in aantal gangen. Het gaat respectievelijk om 150 minuten en 15 gangen. Wie minder hongerig is of de tijd in het oog moet houden kan voor een gastronomisch menu van 120 minuten of een kort menu van zes gangen opteren. Voor vegetariërs of liefhebbers van groenten is er eveneens een speciaal menu beschikbaar.
Lokale hapjes met vlees en olijven
We starten met een aperitiefbordje met verschillende hapjes op basis van olijven. Dat product is namelijk enorm belangrijk voor de lokale economie. Op deze manier brengt de chef een ode aan dit groene en zwarte goud. We nippen alvast van ons huisaperitief. Dat is een glas vermouth mét de obligatoire olijf.
De reeks hapjes bestaat uit een schaaltje met groene en zwarte olijven met kruiden, een schaaltje kaviaar van zwarte olijf, een praline met een buitenkant van gel en een vulling van olijfolie en een oreo-koekje op basis van zwarte olijf. Dat laatste heeft trouwens hetzelfde effect als de klassieke oreo’s, met name de onbedwingbare neiging om er méér dan eentje te eten.
Vervolgens krijgen we een waslijn met gedroogd vlees. De verschillende soorten komen uit de buurt en tonen de verscheidenheid van het product aan. Wij zijn absolute Jamon-fans, dus op dit eenvoudige, maar lekkere hapje zijn we compleet gek. Het vlees krijgt het gezelschap van knapperig getoast brood en een schaaltje Orodeal, wat signatuurolijfolie van Casa Piolas is.
‘Olive Tree’, dat is de titel van ons derde hapje. Een echte olijfstronk fungeert als bord, terwijl de verschillende elementen van het gerecht tevens een olijfboom weerspiegelen. De stronk bestaat uit chocolade en dient als omhulsel voor de vulling van eendenlever. Noten en sinaas zijn de complementaire smaken. Cress zorgt voor de groene bedekking op de top.
Kaas om te starten
Het vorige gerecht was best zoet en zou daarom ook op het einde van een menu passen. Maar klassieke regels, zijn er om doorbroken te worden. Zo denkt de chef hier duidelijk. Want als volgende gerecht serveert hij kaas, wat eveneens zelden in het begin van het menu gepland wordt. In elk geval proeven we veel lekkere kaasjes en zijn we daarna nog steeds hungry for more. 🙂
Opnieuw kaas als vervolg, maar dit keer een Montefrio geitenkaas in een warme bereiding met rode vruchten en walnoot. Zeer lekker.
Vrolijke visgerechten
Meer verfijning in de tataki van tonijn. Die komt aan tafel op een prachtige steen en met een pincet in de plaats van een vork. Weer een leuk en speels element. Bij de vis hoort nog sesam, soja, wasabi, gember en ingelegde groenten.
Pretty in pink. Dat geldt voor de ceviche van zeebaars. A la Casa Piolas is dat ceviche met een dun schijfje kroepoek, haringkaviaar en olijfolie.
Spektakel troef bij de gerookte paling met appel en eendenlever. Het gerecht wordt gerookt in een fles. Bij de eerste hap overheerst de rooksmaak. Maar tegen dat we bij de tweede hap komen is er veel meer balans tussen de rook, de frisheid van de appel en het vet van de gerookte vis en de foie gras van eend.
Geroosterde octopus met aardappelpuree volgt.
Een van de meest indrukwekkende gerechten van het menu is opgebouwd rond het thema ‘strand en zee’. De chef presenteert een bordje met een ondergrond van schelpen, zand en stenen. Daarop liggen zeebaars, algen, ham en een sausje op basis van tomaat en munt. Aan tafel wordt dit gerecht afgewerkt door een soort rookeffect met zeearoma’s te creëren en over de borden te verspreiden.
Meat & sweet bij Casa Piolas
Dan is er varkensvlees dat traag gegaard is op lage temperatuur. Het vlees heeft op die manier de kans gekregen om enorm zacht en bijna boterachtig te worden. Bovenop het vlees vinden we een jasje van stroperige rode vruchten. Tot slot hoor hier nog chutney van rode vruchten bij.
Het eerste dessert heet ‘fried milk’. Het bestaat uit een taartje op basis van melk met een bolletje melkijs. Het geheel wordt overgoten met een brandende saus met een heerlijke smaak en een stevige scheut alcohol.
Brownies & cheesecake. Klinkt misschien als een eerder saai dessert, maar dat is het bij Casa Piolas allesbehalve. De klassiekers die uiteraard op zich al toppers zijn, worden namelijk afgewerkt met damp die in een soort koker van een labo wordt gecreëerd door meringue met vloeibare stikstof te overgieten. Een spectaculaire dampende kelk is het resultaat. Een leuk extraatje, zonder dat er aan de prima smaken van de brownie en cheesecake geraakt wordt.
Een glaasje met sinaas, kruiden en ijs, krijgt met een laagje cava de finishing touch. Het is een heerlijk fruitig en verfrissend dessert met pit.
Tot slot is er nog een kopje koffie en een reeks eigenzinnige mignardises. Zo hebben we een gin & tonic jelly met espuma. In dit glas slaagt de chef er in om de bitterheid en frisheid van een gin & tonic in een dessert te vertalen. Leuk! Een chocoladetruffel, een gommetje met olijfolie en een wit, zacht anijssnoepje sluiten de maaltijd af.
Casa Piolas in ‘t kort
Bij al het voorgaande horen natuurlijk ook lekkere wijntjes. Kijk zelf maar even mee.
Wat een enthousiasme en creativiteit, gecombineerd met durf en smaak. Dat alles voor een zacht prijsje en met een superwarme ontvangst. Om nog maar te zwijgen van de prachtige omgeving. Voor wie in Andalusië is, mag Casa Piolas niet ontbreken op het ‘to do’ lijstje.
Ons bezoek aan Casa Piolas combineerden we met een reeks andere leuke ervaringen in Andalusië. In Cordoba bezochten we restaurante Choco en hotel Casas de la Juderia. Wijn proeven deden we in Sedella. Om te overnachten in een echte Spaanse villa was Casalejo de geknipte plek.
Praktisch
Restaurante Casa Piolas, C/ Ramón y Cajal nº1 – Algarinejo, Granada | (+34) 958 312 251 | info@restaurantepiolas.com | www.restaurantepiolas.com | Facebook | Instagram | Twitter